Yetişkinlerin iletişimde kelimeleri kullanması gibi, oyun da çocukların dilidir. Oyun, bir çocuğun yetişkinlerle iletişim kurma yoludur. Tipik olarak, yaşadıkları şeye, duygu ya da gerçek kelimeler koyamazlar, ancak oyun vasıtasıyla onlar için gerçekte neler olup bittiği hakkında iç görü verebilirler. Araştırmacılar yüzyıllardır oyunu ve bariz yararlarını gözlemlediler.
Geçtiğimiz 100 yıl boyunca ruh sağlığı uzmanları kanıtlanmış bir araştırma tabanı olarak oyun terapisi denilen oyunun iyileştirici gücünü danışmanlık ve psikoterapi gibi alanlara uygulamıştır. Oyun terapisi, çocukların iletişim becerilerini geliştirmelerine yardımcı olan terapötik müdahale modelidir. Böylece ihtiyaçlarını, taleplerini, isteklerini ve duygularını kendi gelişimlerine uygun bir şekilde ifade edebilmelerini sağlar. Oyuncaklar onların kelimeleridir ve oyun ise dilleridir, duygularını ve hislerini işlemelerine yardımcı olur.
Oyun terapisi odası, danışma deneyimi sırasında çocuğun dünyasıdır. Burası çocuklar için duygusal yaşamlarını ifade etme ve oyunun iyileştirici gücünü tanıyan bir terapist tarafından anlaşılma özgürlüğüne sahip oldukları güvenli bir yerdir. Oyuncaklar, çocukların kendilerini ifade etmesinin bir yoludur ve bu yüzden ifadeyi kolaylaştırmak için bu oyuncakların seçimi kritiktir. Çocuklar gitmek istedikleri yere giderler ve çoğu zaman bu hayatında olup bitenle bağlantılıdır. İlerleme kısa süre de olabilir, bir ilişki kurmanız gereken her tür danışan ile olduğu gibi uzun süre de olabilir ve bu özellikle çocuklar için önemlidir, çünkü terapiste güvenmeyi öğrenmeyi deneyimler.
Çocuk terapötik ilişkide kendini güvende hissettiğinde, oyun terapisti çocuğun yıkıcı yaşam deneyimlerini veya terapötik müdaheleye ihtiyaç duyan sorunlarını çözmeye yardımcı olması için oyuncak ve dışavurumcu aktiviteler kullanır. Oyun terapisti ve çocuk; çok çeşitli sosyal, duygusal, davranışsal ve diğer gelişimsel sorunları daha iyi anlayabilir, tanımlayabilir ve çözmeye çalışabilir.
Terapötik olarak oyunu daha iyi iletişim kurmak ve danışanlara yardım etmek için oyunu kullanan bu alanda teorik eğitimler ve supervizyonlar alan ruh sağlığı profesyonellerine oyun terapisti denir. Oyun Terapistleri hikayeyi değiştiremezler, ancak hikayedeki danışanlarının, kendileri hakkındaki görüşlerini değiştirebilir ve güç kazanmalarına yardımcı olabilirler. Oyun terapisi, özellikle danışanın küçük bir çocuk olması durumunda, küçük çocukların doğal iletişim tarzı oyun olduğu için, danışanların ihtiyaçlarını karşılamada gelişimsel olarak hassas olan değerli, güvenilir ve profesyonel bir tedavi disiplinidir.
Sonuç olarak oyun terapisi işe yarar.